صفحه اصلی
العربیة
نقشه سایت
ورود اعضاء
العربیه
English
۱۴۰۳ پنج شنبه ۱ آذر
دوباره تلاش کنید
!!!b1!!!
!!!b1!!!
معرفی
معرفی پژوهشکده
تاریخچه پژوهشکده زنان
اساسنامه
افتخارات
منشور اخلاقی
اهداف و چشم انداز
برنامه راهبردی و عملیاتی
روسای پژوهشکده زنان از ابتدا تاکنون
رئیس پژوهشکده زنان دانشگاه الزهرا (س)
شوراها و کارگروه های تخصصی
نمودار سازمانی
پرسش های متداول FAQ
نقشه وب سایت
امور پژوهشی
معاون پژوهشی
آیین نامه ها و فرم های پژوهشی
محصولات رایگان پژوهشی
فرایندهای پژوهشی
طرح های تحقیقاتی
طرح های موظف
طرح های تحقیقاتی ارتباط با صنعت و جامعه
آثار و تالیفات اساتید
هسته های پژوهشی
فراخوان و اولویت های پژوهشی
فهرست نشریات علمی معتبر و نامعتبر
سامانه و نرم افزارهای پژوهشی
سامانه همانندجو
سامانه پرسا
سامانه پیشینه پژوش
اطلاعات مفید پژوهشی
راھنمای ایجاد پروفایل درGoogle Scholar
راهنمایی ایجاد پروفایل درresearchgate
راهنمای ساخت و تکمیل پروفایل ORCID ID
راهنما و ساخت تکمیل پروفایلpublons
فهرست نمایه های استنادی و تخصصی معتبر بین المللی
ارتباط با صنعت
پژوهشگران برتر
1401
1400
1399
1398
قبل ازسال 1397
پایگاه جامع اطلاعاتی زنان و خانواده پژوهشکده زنان
فعالیت ها
کارگاه ها و نشست های تخصصی
سال 1394
سال 1395
سال 1396
سال 1397
سال 1398
سال 1399
سال 1400
سال 1401
سال 1402
همایش ها و سمینار ها
ملی
1378
1379
1381
1388
1399
1400
1401
بین المللی
1391
1395
1396
1399
1400
1401
ارتباط با جامعه
همکاری با رسانه ها
1400
1401
1402
مدیریت سبز
مدیریت سبز پژوهشکده زنان
معرفی
اصل 50 قانون اساسی ج.ا.ا
محیط زیست در تعالیم اسلامی
اقدامات و فعالیت های مدیریت سبز
اطلاع نگاشت 20 جمله محیط زیست از رهبر معظم انقلاب اسلامی
آیین نامه ها و فرم ها
آیین نامه ها
فرم ها
عملکرد سالیانه پژوهشکده زنان
سال 1400
سال 1401
امور بین الملل
فعالیت های بین المللی
پژوهش های بین المللی
گروه های پژوهشی
روانشناسی و علوم تربیتی
خانواده درمانی (مطالعات خانواده)
مطالعات علوم اجتماعی و توسعه
نشریات
فصلنامه علمی مطالعات اجتماعی روانشناختی زنان
فصلنامه علمی مطالعات زن و خانواده
افراد
رئیس پژوهشکده زنان دانشگاه الزهرا (س)
کارشناسان
اعضای هیات علمی
اساتید بازنشسته
سردبیر نشریه ها
امکانات
کتابخانه
آزمایشگاه
سالن دکتر طوبی کرمانی
تراس پژوهشکده زنان
تماس با ما
ارتباط مستقیم با رئیس پژوهشکده زنان
ارسال نظرات، انتقادات و پیشنهادات
شماره داخلی اعضای پژوهشکده زنان
نحوه تعامل با اعضای هیات علمی پژوهشکده زنان
چندرسانه ای
کلیپ معرفی پژوهشکده زنان
بروشور معرفی پژوهشکده زنان
مجموعه تصاویر
مجموعه فیلم ها
پادکست عمومی
پادکست پژوهشی
پادکست پژوهشی سال 1402
کلیپ پژوهشی
پژوهشکده زنان در آپارات و رادیو نمای دانشگاه الزهرا(س)
گزارش تصویری جلسات شورای پژوهشی
سال 1402
سال 1403
سرود دانشگاه الزهرا(س)
یادداشت روز
برگزاری سومین وبینار از سلسله نشستهای توانمندسازی زنان
برگزاری سومین وبینار از سلسله نشستهای توانمندسازی زنان
در حوزه کشاورزی و صنایع روستایی
سومین وبینار از سلسله نشستهای توانمندی¬سازی زنان با موضوع توانمند سازی در حوزه کشاورزی و صنایع روستایی توسط پژوهشکده زنان دانشگاه الزهرا (س) و با همکاری مراکز اجرایی، دانشگاهی، ملی و بین¬المللی به مناسبت ولادت حضرت فاطمه (س)، مورخ 18بهمن 1399 به صورت حضوری – مجازی برگزار شد. وبینار مذکور در فضای مجازی و با بخش زنده در آپارات دانشگاه الزهرا(س) با بیش از 900 مخاطب برگزار شد.
دکتر پریچهر سلطانی، دبیر کارگروه زنان روستایی عشایر در معاونت زنان و خانواده ریاست جمهوری در خصوص بیان واقعیت¬های مسائل زنان روستاییان سخرانی کردند. ایشان عدم استقلال و پشتوانه مالی و سرمایه در کسب و کار و تأمین مالی بانوان روستایی و عشایری، نابرابری تضمین مالی کمک فصلی و دوره¬ای و...(که این نیازمند تدبیر و پیش بینی -های مسئولان است)، بحث شکاف دیجیتالی و نابرابریی در دسترسی به امکانات اینترنتی، گوشی ¬¬های هوشمند، عدالت جنسیتی(برای زنان روستایی بازار فروش محصولات آن¬هاست که پیشنهاد می ¬شود؛ نمایشگاه دائم فروش محصولات زنان روستایی در کلان شهرها به ویژه در تهران ضمن هماهنگی با شهرداری(میدان میوه و تره بار) برگزار شود)، استانداردهای بهداشتی(که این استانداردها برای کارگاه ¬های بزرگ در نظر گرفته شده در حالیکه استانداردها می¬بایست در حد کارگاه -های در منزل و مشاغل خانگی دیده شود نه در حد کارخانه¬های بزرگ) از مهم¬ ترین مسئله در خصوص زنان روستایی و عشایر دانستند.
دکتر محمد صادق بیجندی، معاون آموزشی جهاد دانشگاهی و دکترای مدیریت آموزشی دانشگاه upm مالزی در خصوص فرصت¬های مشاغل خرد خانگی در اقتصاد خانواده سخنرانی کردند. ایشان به بیان کلیاتی درباره کسب و کارهای خانگی و خرد فعالیت و فرصت-ها با مزیت بی¬نظیر زنان خانه دار پرداختند و گفتند زنان خانه دار ضمن انجام امور خانه می¬توانند در حوزه کارآفرینی هم نقش اساسی داشته باشند طبق گفته های دکتر صادق بیجندی تا سال 1388، در خصوص فرصت¬ های شغلی یا کسب و کار اقتصادی در حوزه مشاغل خانگی قانونی نداشتیم. ایشان اشاره به برخی مزایا و محاسن کسب و کار خانگی مثل پایین بودن ریسک کسب و کار خانگی، پاره وقت بودن ساعت کار، انعطاف¬پذیری، تناسب با اقشار، احتمال موفقیت بیشتر و احساس راحتی بیشتر داشتند و به بیان تجربه برخی کشورهای موفق در حوزه کسب و کار و همچنین فعالیت بیش از 150 کشور با شعار هر خانه یک کارخانه در کشورهایی مانند ایتالیا و آمریکا پرداختند. معاون آموزشی جهاد دانشگاهی 4 هدف پس از تصویب قانون کسب و کار خانگی را بهبود وضعیت اقتصادی خانواده، افزایش استقلال مالی خانواده، افزایش و آگاهی اقتصادی، توان پذیری و نوآوری را برشمردند و گفتند با توجه به پیشرفت روز افزون علم و در عصر فناوری و اطلاعات مشاغل خانگی متنوع و گسترده شد و شامل مباحثی مثل برنامه نویسی، طراحی سایت¬ها، فیلم، مشاوره، گرافیست، مترجمی، ویراستاری مدیریت شبکه های اجتماعی، تولیدکنندگان محتوای متنی و ویدئویی و... است و برندسازی، افزایش دسترسی به اطلاعات و افزایش سطح مهارت، تقویت انگیزه به عنوان ابزاری موثر برای تقویت بنیه اقتصادی و افزایش سطح توانمندی ¬های فردی و اجتماعی از الگوی نوین توسعه مشاغل خانگی هستند که دنبال می¬کنند.
دکتر فریبا سیدان، عضو هیأت علمی دانشگاه الزهرا(س)، گروه مطالعات زنان در خصوص مشارکت زنان در تولیدات روستایی توانمندسازی زنان روستایی سخنرانی کردند. ایشان پیشنهادات زیر را به منظور افزایش مشارکت زنان روستایی و عشایری دادند: رفاه و فقر زدایی از زنان( ارتقای پایگاه و جایگاه اجتماعی آن ها)، پوشش بیمه¬ های تامین اجتماعی(اختصاص بیمه کار و افزایش ایمنی زنان در برابر حوادث) در مراحل پنجگانه: رفاه، دسترسی، آگاهی، مشارکت و کنترل. ایشان افزودند: ارتقاء شاخص¬های توسعه پایدار، تشکیل گروههای خودیار زنان و مشارکت زنان روستایی، جلب مشارکت و بازاریابی تولیدات زنان روستایی، رفع شکاف دیجیتالی، ایجاد بانک اطلاعاتی و مشارکت زنان در ارتباط با شناسایی قابلیت های فردی، اقتصادی و اجتماعی، فرهنگسازی زمینه سازی برای تغییر نگرش روستاییان برخی اعتقادات و افکار کلیشه ای و زدودن برخی افکار و عقاید کلیشه¬ای، فرهنگ سنتی مردسالاری، تشکیل کمیسیون امور زنان، تقویت زنان در مدیریت روستا و مشارکت زنان روستایی، برنامه ریزی توسعه، نگاه مثبت برنامهریزان امر توسعه، نادیده نگرفتن و مشارکت زنان روستایی در برنامه های توسعه، در نظر گرفتن تعدد نقش¬ها و مشارکت زنان روستایی شناسایی و برنامهریزی کار فاقد دستمزد زنان روستایی و احتساب کار فاقد دستمزد خانگی زنان روستایی از جمله زمینه های دستیابی زنان به تسهیلات مالی و اعتباری برای افزایش مشارکت آنان به منظور گسترش تشکیلات خود است. دکتر فریبا سیدان در خصوص آموزش و مشارکت زنان روستایی و عشایر موارد ذیل را بیان کردند: 30درصد از زنان روستایی سواد ابتدایی و کمتر دارند، برگزاری دوره¬ های مهارت و سواد¬آموزی، آموزش قدرت و تصمیم¬گیری و تجزیه¬ تحلیل، تقویت شناخت و درک صحیح از محیط اطراف، آموزش متناسب با نیاز زنان روستایی و مشارکت آنها، آموزش افزایش سطح مهارت¬ ها برای استفاده از منابع و بهبود بهره ¬وری، ایجاد و راه ¬اندازی مجتمع آموزشی اجتماعی اقتصادی(شناسایی افراد آموزش دیده محلی)، ایجاد و تداوم فعالیت گروه های مستقل زنان، دانش بومی و مشارکت زنان روستایی، تجربه های متناسب با شرایط اقلیمی(باورها و اعتقادات آنها در منطقه برای افزایش مشارکت آن ها)، آموزش و رشد عاملیت، توانمندی ¬ها و قابلیت ¬های فردی و مشارکت زنان روستایی، تقویت اعتماد به نفس و اجتماعی شدن، تقویت خلاقیت فردی، روحیه رهبری، نوپذیری، نوگرایی، مسئله افزایش مشارکت زنان و رشد توانمندی.
خانم فروغ السادات بنی هاشم، مشاور وزیر جهاد کشاورزی و مدیر کل دفتر توسعه فعالیت های کشاورزی زنان در خصوص معرفی دفتر توسعه مشارکت زنان روستایی و عشایری سخنرانی کردند: بنی¬هاشم توان افزایی یک فرآیندی دانست که با مشارکت زنان روستایی آغاز و با توجه به توانمندی و فعالیت های آن ها ادامه پیدا میکند. ایشان اشتغال زنان روستایی و عشایری، معرفی فعالیتهای دفتر توسعه مشارکت زنان روستایی و عشایری، وضعیت موجود زنان روستایی کشور، وضعیت جمعیتی، سیاستها و برنامه های دفتر، اهداف طرح، انتخاب نماینده از میان زنان روستایی، توانمند سازی کارشناسان، انتخاب تسهیل گر، آموزش تسهیل¬گران، تربیت تسهیل گر حرفهای، آموزش تسهیل گری به کارشناسان، برگزاری جلسه و انتخاب تسهیل گر توسط زنان روستایی، آموزش مشارکت و تسهیل گری به زنان تسهیل گر، آموزش های تخصصی کشاورزی به زنان تسهیل گر، بازدیدهای آموزشی، انگیزشی تسهیل گران، انتقال آموخته¬های تسهیل گر به زنان روستایی، (نهادسازی طرح حمایت از تشکیل صندوق) از جمله ابعاد های طرح توان افزایی معرفی کرد. طبق گفته های ایشان 6500 صندوق خرد در حال حاضر وجود دارد و تربیت مربی حرفهای صندوقهای اعتبار خرد، آموزش کارشناسان شهرستان و مراکز جهاد، جلب مشارکت جامعه برای تشکیل صندوق، عضو گیری و جمع آوری پس انداز، آموزش اعضای ارکان صندوق خُرد، آموزش اعضا و ارکان دریافت وام پس از شش ماه از جمله مواردی بود که توسط ایشان مطرح شد. در نهایت طرح صندوق حمایت از توسعه فعالیتهای کشاورزی زنان روستایی و عشایری اهداف طرح نهادسازی صندوق حمایت از توسعه فعالیتهای کشاورزی زنان روستایی و عشایری ترویج کارآفرینی طرح ایجاد کسب و کار با اهداف تربیت مربی حرفهای کسب و کار، پروژه های مشاوره کسب و کار توان افزایی زنان روستایی، تشکیل کارگروه انتخاب جامعه هدف، در نهایت پس از طی مسیر طولانی و تخصصی منجر به دریافت گواهی استاندارد محصول یا اعلام نظر نهایی کمیته خواهد شد از نمونه فعالیت های صندوق اعتبارات خرد دانستند.
خانم ناهید کشاورز مدیر توانمندسازی صندوق کارافرینی امید به سخنرانی در خصوص نقش صندوق های خرد در توسعه اشتغال روستاییان و عشایر پرداختند؛ خانم کشاورز در خصوص توانمندسازی زنان گفتندک امروزه در بسیاری از کشورها از جمله ایران برای افزایش مشارکت زنان در فعالیت های اقتصادی – اجتماعی، راهبردهای گوناگونی به اجرا در می آید. توانمندسازی زنان یکی از این راهبردها است. که تنها به مفهوم بهره مندی زنان از مزایا و نتایج برنامه های توسعه کسب و کار نیست. بلکه مستلزم مشارکت علمی آنان در اجرای سایر برنامه ها و طرح های های توسعه خصوصا در حوزه بهداشت و محیط زیست و.. است. ایشان فرایند ظرفیت سازی کسب و کارها در صندوق کارآفرینی را توسعه ظرفیت، توانمندسازی جامعه هدف، یکپارچه نگری در تحلیل ظرفیت و مزیت های منطقه ای و ارتقاء مشارکت دانستند. خانم کشاورز به 4 چالش اصلی در تامین مالی کسب و کارهای بانوان اشاره کردند : 1. عدم آگاهی و آمادگی جامعه بانوان برای استفاده از منابع: عدم اطلاع رسانی فراگیر از طریق رسانه های عمومی 2. ضعف در اتصال کسب و کارهای بانوان به بازار: عدم ارائه آموزش و مشاوره های مناسب به افراد خلاق و دارای ایده های کارآفرینانه 3. ضعف در هماهنگی بین دستگاهیی برای شبکه سازی زنجیر های تامین و تولید 4. ضعف نظام بانکی برای پرداخت تسهیلات خرد: ضعف توان کارشناسی در ارزیابی طرح های خرد. ایشان 6 مرحله تشکیل طرح های توسعه مشارکت اقتصادی بانوان را بیان کردند: مرحله 1: آموزش مبانی توانمندسازی فردی مرحله 2: آموزش مبانی تولید ثروت و ارزش افزوده مرحله 3: آموزش نحوه تشکیل گروه های توسعه پایدار مرحله 4: آموزش نحوه تشکیل شبکه های تعاونی توسعه و سرمایه گذاری مرحله 6: پایش و ارزیابی. ایشان در ادامه افزودند؛ ضرورت توسعه توانمندسازی زنان جامعه روستایی عبارت است از: تعادل نامطلوب و غیر قابل قبول در امر مشارکت عادلانه زنان در جهت توسعه و بروز خلاقیت ها و استعدادهای آنان، توانمندسازی جوامع روستایی و فقرزدایی از طریق سرمایه گذاری و تقویت بنیادهای مالی و پس انداز(بهره وری)، افزایش توانمندی های روانی و اجتماعی زنان روستایی، افزایش سطح درآمد، دسترسی به شبکه های اطلاعات و بازار، ارتقاء جایگاه زنان در مشارکت اقتصادی خانواده و افزایش مشارکت آن ها در تصمیم گیری در مورد هزینه های خانوار، بهبود دیدگاه عمومی زنان در مورد نقش زن در خانواده و جامعه. طبق صحبت های دکتر کشاورز انواع مدل های حمایتی صندوق کارآفرینی امید عبارت از: پشتیبان، خیریه های اشتغال زا، قانون حمایت از اشتغال روستاییان و عشایر، انعقاد تفاهمنامه های همکاری با دستگاه های اجرایی، روستای بدون بیکار، هر روستا یک محصول، صندوق های خرد محلی، خوداشتغالی – کارفرمایی. در ادامه افزودند: مبلغ 22140479 ریال تسهیلات پرداختی صندوق کارآفرینی امید به بانوان طی سال های 1395 – آذر 1399 صورت گرفته است و به سه راهبرد صندوق های خرد محلی (2700 نفر و 1350000 ریال تسهیلات پرداختی)، روستای بدون بیکار: (206 نفر، 1615000 ریال تسهیلات پرداختی) و هر روستا یک محصول(288 نفر، 1615000 ریال تسهیلات پرداختی) اشاره داشتند. مدیر توانمندسازی صندوق کارافرینی امید اهداف طرح صندوق کارافرینی را کمک به ایجاد و توسعه کسب و کارهای خرد روستاییی به عنوان بخشی از وظایف ذاتی صندوق، دسترسی آسان زنان روستایی به منابع مالی، کمک به ایجاد شرایط بهبود معشیت روستایی، توسعه اقتصادی و اجتماعی (ظرفیت های اشتغال) روستاهای هدف صندوق دانستند و در خصوص روش انجام کار مواردی را ذکر کردند؛ شناسایی روستا ها با شاخص های تعداد خانوارها و ظرفیت کسب و کارها، شناسایی تسهیگران، آموزش، مشاوره شغلی و توانمندسازی، راه اندازی صندوق های خرد محلی در روستاها، پرداخت تسهیلات، ایجاد با توسعه مشاغل و کسب و کارهای اعضای صندوق ها، نظارت برعملکرد صندوق ها. طبق گفته¬های دکتر کشاورز آموزش کارشناسان دستگاهای اجرایی، آموزش حامیان توسعه روستایی (تسهیل¬گران)، آموزش ارکان صندق¬های خرد محلی، آموزش و مشاوره مهارتی کسب و کار به اعضا صندوق های خرد محلی از جمله آموزش و توانمندسازی صندوق کارآفرینی است. ایشان در خصوص پرداخت تسهیلات افزودند: معمولا پرداخت وام به صندوق ها و سپس به اعضاء در جهت ایجاد یا توسعه فعالیت های تولیدی و خدماتی عرضه می شود که از توجیهات مختلف برخوردار بوده و باعث افزایش توان اقتصادی گردد، این حمایت می تواند در دو یا چند مرحله صورت پذیرد، شرایط پرداخت برابر ضوابط و دستورالعمل های جاری صندوق کارآفرینی تعیین و مورد اجرا قرار می گیرد. در نهایت در خصوص نظارت بر عملکرد صندوق ها مواردی را ذکر کردند مثل نظارت مالی، نظارت بر فعالیت های تولیدی و کسب و کارهایی که توسط اعضا راه اندازی یا توسعه داده شده اند به صورت: برنامه ریزی جهت آموزش های مستمر اعضا، ارایه مشاوره مختلف.
در ادامه سرکار خانم سارا نقشبندی پشتیبان زنان تولید کنندگان گیاهان دارویی در خصوص موانع مشارکت زنان در بخش کشاورزی سخنرانی کردند. ایشان یک شبکه اجتماعی بزرگ از زنان روستایی که شامل 320 نفر از 20 استان کشور تشکیل داده است. این ارتباط با زنان روستایی از طریق صندوق جهاد کشاورزی صورت گرفته است. ایشان بعد دریافت اطلاعات از جامعه هدف، یک گروه واتساپی تشکیل داده و از این طریق به زنان روستایی آموزش می دهد که چه گیاهی و چگونه کشت کنند و اینکه چگونه یک برداشت استاندارد از طبیعت داشته باشند؟ چگونه از طبیعت برداشت بدون آسیب داشته باشند؟. ایشان افزودند که این آموزش باعث شد نگاه زنان به طبیعیت عوض شود و پیوند آنان با طبیعت عمیق تر شود و علاقه مند به خواص درمانی گیاهان شدند و اکثرا کتاب های خواص گیاهان را تهیه و مطالعه کرده و از گیاهان مختلف عکس گرفته و کارشناس ها ما خواص آن گیاه را برای آنان توضیح می دهند. در نهایت سواد محیط زیست آنان افزایش یافت و اطلاعات کسب شده( در مورد خواص گیاهان) را به افراد جدید آموزش و انتقال می دادند و خود دیگر انباردار و حسابدار شدند. در واقع این زنان وقتی ملاحظه می کنند که طبیعت به آن ها درآمد می دهد خودشان از آن محافظت و مراقبت می کنند. در نهایت دکتر نقشبندی در خصوص مشکلاتی این زنان در بخش کشاورزی توضیحاتی دادند؛ که در حال حاضر محصولات این زنان در 17 استان به فروش می رسد و مشکل بازار فروش وجود ندارد ولی از نظر مسئولان بهداشتی محصولاتی که در کارگاه های صنعتی تولید می شود؛ غیربهداشتی است و باید از چرخه تولید خارج شود تا به اقتصاد کشور لطمه نزند و اگر این زنان دستورالعمل الزامی مربوط به کارگاه های بهداشت(با 40 بند) را رعایت نکنند به آن ها مجوز داده نمی شود در واقع از نظر مرکز بهداشت هر محصولی که در کارگاه تولید نشده بهداشتی نیست و جز محصولات بایگانی شده قرار می گیرد و این امر باعث خارج شدن این زنان از چرخه اقتصاد می شود. در حالی که این زنان دستور العمل های خاص خود را دارند و کاملا بهداشت را رعایت می کنند ولی چون در کارگاه بهداشت تولید نشده موانعی برای بخش محصول آنان وجود دارد.
سرکار خانم بلالی در خصوص نقش زنان عشایری در تولید و حفظ منابع طبیعی صحبت کردند؛ جامعه عشایری با جمعیت 1 و 2 میلیون از جمعیت کشور که نیمی از این جمعیت را بانوان تشکیل می دهد( با این جمعیت اندک) نقش مهمی در تولید دارند. این جمعیت بیش از 25 درصد تولید گوشت قرمز و 35 درصد صنایع دستی کشور را تولید می کند و نقش مهمی در انسجام و اقتصاد خانواده عشایر دارند. بیشتر فعالیت های عشایری نقش مستقیمی در خودکفایی و به نوعی کم شدن وابستگی اقتصاد کشوردارد. زنان عشایری به عنوان محور اساسی جامعه عشایری جایگاه مهمی در بخش اقتصاد دارند که برای ارتقا توانمندسازی این زنان در سازمان عشایری کشور طرح های مهمی در نظر گرفته شده است. مثلا توسط خود آن ها نماینده های برای مطالبه گری انتخاب و به آنان آموزش داده می شود که چگونه از سازمان ها و ارگان های مختلف مطالبه گری کنند و به بقیه جامعه زنان عشایر این آموزش را انتقال دهند. در واقع حلقه واسط بین جامعه عشایری و ارگان دولتی ایجاد شده است. همچنین طرح صندوق اعتبارات خرد نیز تشکیل شده است. در حال حاضر 425 صندوق در 30 استان کشور و یک منطقه عشایری تشکل شده که بانک های مختلف تسهیلات با کارمزد کم( در راستای تولید برای بخش مختلف طیور، دام و صنایع دستی و..) در اختیار آنان قرار داده است. همچنین با توجه به همکاری با دفتر توسعه فعالیت کشاورزی زنان روستایی و عشایری در راستای طرح توانمندسازی زنان برای کشت گیاهان دارویی در سال های اخیر اقدامات خوبی انجام شده است و در این راستا با توجه به ظرفیت ها، 17 استان عشایری کشور شناسایی شد زنان عشایری در این 17 استان برای کشت گیاهان دارویی آموزش داده می شود.
خانم دکتر زهرا عبدالهی مدیر کل دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت امنیت غذایی در خانوارهای روستایی در خصوص الگوی غذایی سخنرانی داشتند؛ ایشان توجه به ترویج الگوی غذایی صحیح برای جلوگیری از بیماری کرونا و حفظ امنیت غذایی خانواده های کشور را امری مهم دانستند. دکتر عبدالهی افزودند که وقتی صحبت از امنیت غذایی می کنیم، یعنی غذایی سالم و مناسب تولید و دسترسی اقتصادی برای افراد فراهم شود و خانواده ها توان تولید غذای سالم داشته باشند و همزمان برنامه، فرهنگ سازی و ترویج الگویی تغذیه نیز باید انجام بگیرد. وظیفه ارگان و بخش های مختلف کشور این است که امنیت غذایی فراهم سازند. به همین دلیل ما در دو سال اخیر برنامه های با وزارت جهاد کشورزی برای بهبود امنیت غذایی و امنیت تغذیه مردم در سطح کشور داشته که در رأس آن ها با دفتر بهبود تغذیه و دفتر فعالیت های روستایی و عشایری با هدف بهبود وضعیت تغذیه و توانمندسازی زنان روستایی و عشایری در کشور متمرکز شده ایم. هدف این برنامه ارتقا سطح سلامت جامعه و بهبود امنیت غذایی است که فعالیت های وزارت بهداشت و دفتر بهبود تغذیه و کارشناسان دفتر توسعه فعالیت های زنان روستایی در سطوح ملی، استانی و شهرستان (که 2 سال پیش اقدامات آنان شروع شده) بسیار ارزنده بوده و بر اساس گزارش عملکرد 6 ماهه اول سال 1399، 228 هزار زن روستایی در زمینه کشت سالم و 175 هزار زن روستایی و عشایری در زمینه تغذیه سالم، محصول غذایی سالم و الگویی غذایی متعادل آموزش دیده اند.
در وبینار مذکور فیلمی از خانم مژده سر چشمه پور کارآفرین گیاهان دارویی در خصوص فعالیت های کارآفرینانه زنان روستایی و عشایری (گیاهان دارویی ) بخش شد؛ ایشان کارآفرین و در خصوص ظرفیت داخلی و گیاه ها دارویی اقدامات مفیدی انجام داده است. خانم سر چشمه برای 800 نفر در دو سال اخیر اشتغال ایجاد و40 محصول تولید کرده است. کیفیت این محصول موجب جذب مشتریان از کشورهای اروپایی شده است.
خانم مهندس لاله بشیر زاده هماهنگی ترویج کشاورزی زنان روستایی و عشایری استان هرمزگان فعالیت های کارآفرینانه زنان روستایی وعشایری(گیاهان دارویی) در خصوص موانع مشارکت زنان در بخش کشاورزی را توضیح دادند. ایشان افزودند: هدف کلی دفتر توسعه فعالیت های کشاورزی زنان روستایی، توانمندسازی زنان روستا به عنوان بخش قابل توجهی از جمعیت کشور است و در صورت توانمندی این جمعیت در بخش های مختلف اقتصادی اجتماعی فرهنگی و.. نقش مهمی در توسعه کشور خواهند داشت. از جمله فعالیت ها و اهدف دنبال شده عبارت از: 1. طرح تسهیل گری که با مشارکت مردم، افرادی را به عنوان تسهیل گر روستا انتخاب و به آن ها آموزش مختلف داده می شود. این افراد به عنوان بازوی وزارت جهاد کشاورزی در جامعه محلی ایفا نقش می کنند 2. ایجاد تشکل محلی صندق های اعتبارات خرد زنان که توسط کارشناسان در روستا در زمینه های اقتصادی، اجتماعی، محیطی، آموزش تغذیه و.. شکل می گیرند که علاوه بر زنان خانواده های آنان نیز توانمند می شود. همچنین شرکت های سهامی خاصی از صندق شکل گرفته که 49 درصد از سهم این صندق توسط دولت و 51 توسط سهام دار شکل می گیرد از جمله اقدامات این صندق وام بدون ضامن برای زنان روستایی است.3. شکل گیری پروژه های با همکاری معاونت زن و خانواده ریاست جمهوری مثل پروژه کشت گیاهان، محصول سالم، سلامت خانگی.
خانم کتایون سپهری مدیر شرکت شتابنده در خصوص موانع مشارکت زنان در بخش کشاورزی سخرانی کردند. ایشان توضیحاتی در مورد علت انتخاب زن روستایی از میان دیگر اقشار زنان برای توانمندساری دادند و افزودند که زنان روستایی زنانی بسیار توانمندند، اما متاسفانه دچار فقرچندبعدی هستند و دارای محدودیت های مثل عدم دسترسی به منابع، سیستم بانکی، دانش و اطلاعات روز، بازار و.. هستند و مجموع این عدم دسترسی ها فقر قابلیتی را برای زنان روستایی ایجاد کرده و اگر ما این دسترسی ها را برای زنان ایجاد کنیم به راحتی می تواند از توانمندهای آنان استفاده و بهترین کسب و کار را برای آنان ایجاد کنیم.. ایشان در ادامه در خصوص چرایی کارآفرینی توضیحاتی دادند و بیان کردند که تولید و اشتغال و کارآفرینی موتور محرکه اقتصاد هر کشور هست و کارآفرینان محور توسعه و پیشرفت کشورند و زنان و جوانان موتور محرکه کارآفرینی هستند. طبق گفته های ایشان کارآفرینان به جهت ارزشی که خلق می کنند، از ارزشمندترین افراد هر جامعه هستند. خانم سپهری به معضلات و مسائل اجتماعی فقر، اعتیاد، بی سوادی، حیوان آزاری، سال خوردگی، خشونت، ورشکستی آب، طلاق، بی کار، فساد، سوتغذیه، زباله و ضایعات، کودک آزاری، آلودگی هوا، محیط زیست اشار کردند و گفتند، بخشی از آن این معضلات توسط زنان روستا قابل حل است. در واقع باید به حوزه کارآفرینی اجتماعی ورد پیدا کنیم. طبق توضیحات ایشان یک کارآفرینی اجتماعی بر اساس تعاریف توسعه پایدار به سه شاخه تقسیم می شود: 1. اجتماع و مردم را در نظر می گیرد2. زمین و محیط زیست فکر می کند. 3 . دنبال توسعه اقتصادی و سودآوری است. پس کجا بهتر از روستا که این سه محور را در بر می گیرد بخصوص در بخش زمین و سودآوری. خانم سپهری اطلاعاتی را گزارش دادند: زاگرس- شتاب دهندۀ کسب و کار تأسیس 1385/ مدل سازی اولین الگویی کارآفرینی بومی و ملی با عنوانLNSIE، فعالیت مستقیم در 18 استان 168 شهرستان و 650 روستا/ مشاور و مجری توسعه کسب و کارهای روستایی و عشایری/ مشاور ایجاد و پایدار سازی اشتغال دفتر پیشگیری سازمان بهزیستی کشور/ مشاور دفتر استانداردسازی سازمان فنی و حرفه ای کشور/ مجری پروژه مالی صندوق های اعتبارات خرد/ مدل سازی اولین الگویی کارآفرینی بومی و ملی با عنوانLNSIE شامل مراحلی از قبیل: مهارت های زندگی شغلی، دانش کسب و کار، آغاز کسب و کار، رشد کسب و کار توسعه کسب و کار است.ایشان در خصوص آموزش مربی توضیحاتی دادند که این مربی ها بعد از کسب انواع مهارت ها، به آموز ش روستائیان در مورد طرح زندگی و چشم انداز، ایده ها و آموزش کسب و کار پرداخته اند. از جمله دستاوردهای این طرح برای روستاها؛ خلق ایده بر اساس نیاز بازار، به جای فقط جلو رفتن بر اساس آن چیزی که بلد هستند. طبق آماری ارائه شده توسط خانم سپهری؛ در 18 استان این کار انجام و به500 نفر به صورت مربی آموزش داده شد و مربی ها هم به 10هزار روستایی آموزش دادند و 141 صندق اعتبارات خرد تشکیل و1500 کسب و کار نیز ایجاد شد. در مرحله بعد که کسب و کار شکل گرفت شبکه سازی شروع شده و سعی بر رفع مشکلات از طریق این شبکه ها شده است. ایشان در آخر به مشکلاتی از قبیل؛ وزارت بهداشت، مشاغل روستایی، مجوزها، سامانه ی کارا و در نهایت کرونا و مشکلات فروش محصولات اشاره داشتند.
خانم منیره سعید عجزون رئیس کمسیون اجتماعی انجمن زنان عمان در منطقه صلاله در خصوص کارآفرینی برای زنان بررسی موردی: دوره عود و بخور سخنرانی کردند. رئیس کمسیون اجتماعی انجمن زنان عمان از تجربه کارآفرینی زنان انجمن در منطقه صلاله گفتند؛ انجمن زنان عمان صلاله در خصوص توانمندسازی زنان در ابعاد مختلف اقتصادی، تولیدی، فرهنگی، اجتماعی و... در حال فعالیت هستتد. این انجمن سعی دارد که جامعه صلاله را از نفوذ فرهنگ بیگانه حفظ کند و فرهنگ بومی آنجا را تقویت کند. از جمله اقدامات آنان توانمندسازی اقتصادی زنان و بهبود وضعیت اقتصادی زنان از پایین به بالا است. طبق گفته های خانم عجزون این انجمن در سال 2019 تلاش زیادی در خصوص خوداشتغالی و کارفرما شدن زنان داشته و دولت پایگاه و سایت رایگان برای این فعالیت در اختیار آن ها قرار داده و در این زمینه بسیار موفق بوده¬اند.
لینک های مرتبط
خبرگزاری بین المللی قرآن
تاریخ:
1399/11/19
تعداد بازدید:
635
منبع:
فیلم مرتبط
صوت
مشاهده نظرات
(
تعداد نظرات
0
)
نظرات کاربران
ارسال نظرات
نام
آدرس پست الکترونیکی شما
شماره تلفن:
توضیحات
کد امنیت
تمامي حقوق سايت براي
دانشگاه الزهرا ( س )
محفوظ است.