باسمه تعالی
"بنت الهدی صدر؛ زن تاثیرگذار جهان اسلام"
نشست تخصصى با عنوان؛ "بنت الهدی صدر؛ زن تاثیرگذار جهان اسلام" به مناسبت چهل و پنجمین سالگرد شهادت این شهیده در روز سه شنبه مورخ 26 فروردین 1404، ساعت12-10 به صورت حضوری – مجازی در سالن دکتر طوبی کرمانی پژوهشکده زنان با حضور بیش از 60 شرکت کننده از داخل و خارج از دانشگاه،اساتید، شاگردان شهیده بنت الهدی صدر و... به صورت حضوری و همچنین شرکت کنندگانی از خارج از کشور به صورت مجازی به آدرسhttps://meeting.alzahra.ac.ir/wrc برگزار شد.
این نشست با همکاری مجمع جهانی اهلبیت و شهرداری منطقه 3 تهران،- همراه با استقبال فراوان علاقمندان- برگزار شد.
در ابتدای نشست دکتر بتول مشکین فام، رئیس پژوهشکده زنان ضمن خوش آمدگویی به حاضرین و شرکت کنندگان مجازی جلسه، به معرفی شهیده بنت الهدی صدر پرداخت و از ضرورت شناسایی شخصیت این شهیده به عنوان زن تاثیرگذار جهان اسلام به نسل جدید سخن گفت و سپس از خانم زهرا حائری از شاگردان آن شهیده دعوت به سخنرانی کرد.
زهرا حائری؛ شاگرد شهیده بنت الهدی صدر و استاد حوزه؛ در زمینه سبک زندگی فردی - اجتماعی این شهیده مطالب ارزشمندی را بیان کرد. ایشان از فعالیتها و همراهی شهیده بنت الهدی صدر با برادرش محمدباقر صدر به عنوان زنی شجاع و بینظر صحبت کرد.
این استاد حوزه از خاطرات کودکی خود به عنوان شاگرد شهیده بنت الهدی صدر مطالبی به شرح ذیل نقل کرد: اخلاق و منش این شهیده در جذب افراد، بیان مسائل و موضوعات با شعر، جهت تاثیر گذاری آن مسئله، صحبت با افرد در حد فهم و زبان، رسالت انسانسازی و...
ایشان در پایان از فعالیت های اجتماعی- سیاسی و نحوه شهادت دردناک ایشان صحبت کرد.
در ادامه نشست، فریبا انیسی؛ نویسنده کتاب دختری از تبار هدایت با موضوع "شهیده بنت الهدی صدر در آینه پژوهش ایرانیان" سخنرانی کرد:
ایشان افزود: بنت الهدی صدر فراتر از زمان خود می زیست. دختری که پا به مکتب نگذاشت، توسط برادرانش سید اسماعیل و سیدمحمد باقر تا درجه اجتهاد رفت.
خانم انیسی بیان کرد؛ "شهیده بنت الهدی از ذهنی پویا و قریحهای سرشار برخوردار بود و با سرودن شعر، نوشتن داستان، برگزاری مجالس دعا و قرآن، سخنرانی و نیز مدیریت مدارس دخترانه در کاظمین و نجف اقدام به بیان مسائل اسلامی و جذب دختران و زنان به اسلام ناب محمدی شد. او علاوه بر فعالیتهای فرهنگی، ادبی و دینی در مسائل سیاسی نیز فعال بود و در کنار روشنگری دختران به پخش اعلامیه و نوشتن مقالات اقدام میکرد. فعالیتهای او توسط مراجعین که فعالیت زنان را حرام میدانستند و نیز توسط ماموران رژیم بعث به چالش کشیده شده و باعث برهم چیدن مدارس و منحل شدن سخنرانیها و... شد."
در پایان خانم انیسی افزود: محاصره 11 ماهه و سپس دستگیری آیت الله سید محمد باقر صدر و علویه بنت الهدی صدر که به شهادت آن دو منجر شد، پایههای، حکومت بعث را لرزان ساخت و موجب بیداری مسلمانان زیادی گشت.
در ادامه نضال ابوالقاسمی(ام فرقان)؛ سرپرست حسینیه الزهرا(س) از کشور عراق، با موضوع " الشهیدة بنت الهدى والتربیة الاسلامیة" مطالبی را ارائه داد:
ایشان بیان کرد: با توجه به چهل و ششمین سالگرد شهادت فیلسوف بزرگ، مرجع اسلامی،امام شهید محمدباقر صدر و خواهر عالم ایشان، شهیده بنتالهدی صدر ضروری است بر زندگی شهیده بنتالهدی به ویژه از جنبه تربیت و تبلیغ اسلامی که امر مورد توجه ایشان از کودکی بود، تاملی کرد و سپس بیان کرد:
شهیده صدر، ابتدا در مجله " الأضواء الإسلامیة " که توسط گروهی از علمای نجف منتشر میشد، مقالاتی و یادداشتهایی( با عنوان اختاه) مینوشت و تلاش های زیادی به شرح ذل داشت:
دعوت بازگشت به اسلام ناب و اصیل زنان و دختران مسلمان پس از تلاش استکبار برای منحرف کردن دین و مفاهیم و ارزشها، نقش مهم در مدیریت و نظارت مستقیم بر مدارس اسلامی، نظارت مستقیم و تدریس در مدارس اسلامی الزهراء در نجف و کاظمین، نوشتن رمانهای هدفمند به تبلیغ اسلامی و..
در ادامه، ایشان افزود: شهیده صدر در کنار مقالات اسلامی که در مجله الأضواء الإسلامیة منتشر میکرد؛ نخستین تجربه نویسندگی و اثر داستانی ایشان رمان " فضیلت پیروز خواهد شد " بود که به طور گستردهای منتشر شد و مورد استقبال زنان و مردان مومن قرار گرفت.
پس از آن رمانهای متعددی نوشت که تاثیر عمیق و مثبتی بر زنان، دختران و مومنان گذاشت از جمله این رمانها میتوان به " ملاقات در بیمارستان " و " بر بلندیهای مکه " و " جایگاه زن در اسلام/ زن در زندگی پیامبر " و " خاله گمشده " و سایر رمانهایی اشاره کرد که در آنها زنان و دختران مسلمان را به ایمان دعوت و به مطالعه تشویق میکرد. این عمل به معنای فعالیتهای بسیار موفق شهیده رضوانالله تعالی بود.
سپس ایشان با بیان شعرهای از شهیده بنت الهدی، سخنرانی خود را به اتمام رساند.
همچنین سرکار خانم روافد الیاسری، رئیس سازمان اوقاف اسلامی شهر اسلو، نروژ به صورت مجازی مطالبی را در خصوص شهیده صدر بیان کرد: شهید آمنه صدر بنت الهدی در زمینه اصلاح و تبلیغ، شخصیتی پیشگام به شمار می رفت، و با تمام توان تلاش کرد تا اسلام ناب محمدی، قرآن کریم و جایگاه زن مسلمان را در جامعه معرفی نماید. به ویژه برخالف امروزه که به راحتی میتوانیم بنویسیم و با کمک شبکه های اجتماعی انتشار دهیم، زمان ایشان فعالیت بسیار دشوار و شرایط بسیار سخت بود.
رئیس سازمان اوقاف اسلامی شهر اسلو، نروژ افزود: این بانوی بزرگوار در زمانی زندگی می کردند که جریانهای کمونیستی و سرمایهداری با تمام قوا در صدد وارد نمودن اختلال و آسیب به جامعه عراقی و در گستره وسیعتر به جامعه ی اسلامی بودند. این بانوی فرهیخته به خطر جنگ نرم که توسط مستکبران آغاز شده بود، پی برد و دریافت که این جنگ توانایی تخریب پایه های جامعه را دارد؛ به همین دلیل، با جدیت و تلاش نقاط خطر آن را آشکار ساخت و تصمیم گرفت که با این خطر مقابله کنند بنابراین برخاست، قدم برداشت وقلم زد.
ایشان در خصوص مواردی از قبیل: جایگزینی فمنیست اسلامی در زمانی که جامعه غربی در صدد بود تا فمنیسم غربی را به عنوان یک الگوی ایده آل معرفی کند، تاسیس مدارس و سیستم آموزشی خصوصی(چرا که مدارس دولتی با برنامههایی مطابق با خط مشی حزب بعث اداره میشد.)، فعالیتهای مخفیانه با نام مستعار و انتقال اندیشه از طریق رمان و داستان و.. توسط شهیده بنت الهدی توضیحات مفصل و ارزشمندی ارائه داد.
همچنین رجاء بیطار؛ پژوهشگر، ادبی و رماننویس از کشور لبنان و نویسنده کتاب «نگاه بنت الهدی صدر به مردان الگو و مردان جامعه امروز» به سخنرانی در خصوص موارد ذیل در نگاه شهیده بنت الهدی پرداخت: زن در چارچوب اسلام، نقش بنت الهدی صدر به اشکلات جهان بینی غرب نسبت به زنان، تاثیر داستانهای شهید بنت الهدی در خوانندگان، زبردستی شهیده در نگارش داستان( با تکیه بر هوش، علم و معرفت،) نگارش قصه نویسی توسط شهیده بنت الهدی در فضای سخت تحت تاثیر فرهنگ غرب و....
در ادامه کفاح الحداد؛ نویسنده، پژوهشگر و فعال اجتماعی از کشور عراق، به صورت مجازی و همچنین خانم طاهری از نمایندگی از شهرداری منطقه 3 به صورت حضوری مطالبی در مورد ضرورت این نشست و بزرگداشت شهیده بنت الهدی صدر ارائه دادند.
سپس دکتر بتول مشکین فام؛ رئیس پژوهشکده زنان از ارائه ارزشمند سخنرانها تشکر نموده و از سرکار خانمها حائری و انیسی به عنوان سخنرانهای حاضر با هداء لوح تقدیر و هدیه قدردانی کرد.
در پایان نشست بعد از جلسه پرسش و پاسخ، مراسم رونمایی از تابلوی شهیده بنت الهدی صدر با حضور دکتر ناظم بکائی رئیس دانشگاه الزهرا(س) انجام شد و تابلوی ایشان به عنوان یکی از زنهای تاثیرگذار جهان اسلام بر دیوار ورودی پژوهشکده زنان دانشگاه الزهرا(س) برای همیشه ماندگار شد.