۱۴۰۳ شنبه ۳ آذر

برگزاری پنجمین وبینار از سلسله نشست‌های توانمندسازی زنان

برگزاری پنجمین وبینار از سلسله نشست‌های توانمندسازی زنان

در حوزه تعاون، توانمندسازی و توسعه اقتصادی بانوان حوزه مقاومت

 
 
 
 
 
پنجمین وبینار از سلسله نشست ‌های توانمندسازی زنان با موضوع: توانمندسازی در حوزه تعاون، توانمندسازی و توسعه اقتصادی بانوان حوزه مقاومت توسط پژوهشکده زنان دانشگاه الزهرا (س) و با همکاری مراکز اجرایی، دانشگاهی، ملی و بین المللی مورخ 20 بهمن 1399 در فضای مجازی و با بخش زنده در آپارات دانشگاه الزهرا(س) برگزار شد. در این وبینار صاحبنظران به صورت مجازی سخنرانی داشتند:
آقای دکتر بهمن عبداللهی با موضوع معرفی خدمات و رویکرد و اهداف اتاق تعاون بیان کردند یکی از راه های توسعه پایدار در جوامع، استفاده از ظرفیت نیروی انسانی هر جامعه و کشوری است و در ترکیب جمعیتی هر کشور قاعدتا بیش از نیمی از جمعیت کشور را زنان تشکیل می دهند و طبیعی است که ظرفیت بزرگی است برای رشد و توسعه کشورها به شمار می روند و هرکشوری که بتواند از این ظرفیت به خوبی استفاده کند قطعا راه توسعه برای آن کشور هموارتر خواهد شد. برهمین مبنا در کشور ما هم خوشبختانه بعد از پیروزی انقلاب اسلامی با توجه به رشد و ارتقاء نقش زنان در جامعه خانم ها توانستند در اجتماع اقدامات بسیار خوب و مؤثری انجام بدهند وسهم به سزایی در رشد وپیشرفت و ارتقای کشور داشته باشند. یکی از این بخش های اقتصادی که خانم توانستند در آن بدرخشند بخش تعاون کشور هست. بخش تعاون بالغ بر 11 هزار تعاونی ویژه زنان دارد که با عضویت در این تعاونی ها سهم بسزایی را در بازار اقتصاد کشور در اختیار دارند و از این مسیر توانستند به رشد اقتصاد کشور کمک شایانی بکنند. به این نحو درهمین راستا کمیسیون امور بانوان در اتاق تعاون داریم که یکی از 14 کمیسیون تخصصی اتاق تعاون هست و خانم ها در اونجا در حوزه های مختلف نسبت به پیگیری امور تعاونی های زنان اقدام می کنند. تعاونی های زنان در کشور ما در حوزه های مختلف صنعتی، خدمات، بازرگانی، کشاورزی و تقریبا تمام عرصه‌های اقتصادی کشور فعالیت خوبی دارند.
در ادامه خانم دکتر استاد رضایی رییس محترم کمیسیون بانوان اتاق تعاون ایران در خصوص معرفی پنل های بخش تعاون، معرفی خدمات کمسیون و شبکه تعاون تجارت سخنرانی داشتند. ایشان بیان کردند کمیسیون بانوان اتاق تعاون ایران دارای نمایندگان استانی در اتاق های تعاون استان ها یک کشور با توجه به جامعه آماری تعاونی‌ های بانوان در سطح کشور با همکاری امور بانوان وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی تلاش حداکثری برای بررسی و احصای مشکلات و موانع توسعه کسب و کار تعاونی ‌های بانوان در دستور کار خود دارند. ثبت تعاونی طرح ملی شبکه تعاون نمونه عملیاتی از کمیسیون بانوان اتاق تعاون ایران جهت توانمندسازی و ساماندهی تعاونی‌های بانوان کشور می باشد. با توجه به مسئولیت اجتماعی که خصلت لاینفک تعاون می باشد با تعامل با کلیه گروه ‌های اقتصادی فعال تجاری بانوان در سطح داخلی و خارجی با پنج خوشه تخصصی در سال 99 ثبت و شروع به فعالیت نموده است اول صنایع دستی و گردشگری دوم تولیدات روستایی کشاورزی مشاغل خانگی سوم توانبخشی و سلامت چهارم آموزش پنجم صنعت ساختمان مسکن.
سپس آقای دکتر علیرضا احمدی در مورد تعیین چالش ها و راهبردهای توانمندسازی تعاونیهای زنان ایران صحبت کردند و ایشان در بیاناتشان اظهار داشتند تعاونی ها از بخش های مهم اقتصادی کشور به شمار می روند که سهمی چشم گیر در اشتغال دارند. در دو دهه گذشته، تعاونی های زنان در زمینه های گوناگون پایه گذاری شده و گسترش یافته اند. این تعاونی ها برای بهبود کارکرد خود همراه به سازه های موثر بر موفقیت و داد و ستد توجه داشته اند.
خانم مهندس مهرجویی در مورد کارآفرینی و اشتغال زایی روستایی با بهره گرفتن از هنرخلاق صحبت کردند. ایشان صنایع خلاق را به عنوان صنایعی که اصل و ریشه خود را از خلاقیت، مهارت و استعداد افراد گرفته و پتانسیل تولید ثروت و شغل آفرینی از طریق پرورش دادن و بهره گیری از سرمایه های ذهنی دارند تعریف کردند. در ادامه ایشان ابراز داشتند در دهه های اخیر صنایع خلاق رشد زیادی یافته اند. امروزه صنایع خلاق (صنایع دستی) بعد از صنایع ملی، اطلاعات، پزشکی و تروریسم پنجمین صنعت بزرگ اقتصادی است. صنایع خلاق ترنول مالی بالایی شامل شده و باعث ارز آوری زیادی برای هر کشور می شود.
خانم دکتر زابلی نژاد در خصوص صنایع دستی و هنرهای سنتی، چالش ها و فرصت های مشترک در حوزه های توانمندسازی درکشورهای مسلمان صحبت کردند و بیان نمودند هنگامی که صحبت از کشورهای مسلمان درمیان می آید اصلی ترین شاخصه ای که دراین کشورها وجود دارد، مسئله درحال توسعه بودن و حرکت به سوی توسعه یافتگی هست. اکثریت کسب وکارهای خانگی که زنان قریب به اتفاق شاغل بودند و هم نیازهای خانواده و هم نیازهای جامعه خودشون رو به نوعی مرتفع می‌کردند، کنارگذاشته شدند و این مشاغل وکسب وکارهای کوچک ازبین رفتند چون توان مقابله با محصولات صنعتی که درتعداد بالا با مواداولیه به نسبت ارزان و درمدت زمان کمتری در مقایسه با هنرهای سنتی و صنایع دستی شکل می‌گیرند توان رقابتی را واقعاً ندارند. در نتیجه این افراد و این خانواده هایی که به نوعی ممره درآمد خودشون را ازدست داده اند مجبورند به حاشیه نشینی پناه ببرند. راه حلی که برای این مشکل سرکارخانم خاطره استادرضایی رییس کمیسیون اتاق بانوان تعاون ایران چاره اندیشی کردند.
کارگاه هایی در مناطقی راه اندازی شدند و دراختیارشان مواد اولیه قرار داده شد. زنان و بانوانی که به نوعی سرپرست خانوار هستند یا به هرحال دچار انواع آسیب های اجتماعی شدند اینها را اینجا سازماندهی می کنند. استادکاران به اینها کار می آموزند ازیک طرف هم برای فروش آنها ساز وکاری اندیشیده شد تا با قیمت های منطقی و درست با همکاری سازمان اکو و سازمان یونسکو چه در داخل ایران و چه درخارج ایران اینها به فروش برسند.
خانم مهندس مریم وزین در خصوص شبکه سازی محصولات و صنایع دستی زنان روستایی، دهکده شاپ صحبت نمودند. ایشان بیان کردند تولیدکنندگان صنایع روستایی هنر اصیل ایرانی را زنده نگه داشته و این هنر را نسل به نسل انتقال می دهند و ما در صدد هستیم که مثلث مهم تولید، مصرف و تأمین کننده این صنایع را تقویت کرده و با ایجاد سایت تخصصی"دهکده شاپ" توسعه پایدار، فروش دائمی و تجارت داخلی و خارجی محصولات کشاورزی و صنایع دستی روستایی را رقم بزنیم.
دکتر امامدادی در سخنرانی خود در خصوص مراحل طرح ملی توسعه مشاغل خانگی که شامل مرحله اول شناسایی فرصت ها مرحله دوم توانمندسازی متقاضیان جهت راه اندازی کسب و کار و مرحله سوم اتصال به بازار و توسعه و پایدارسازی بازار مشاغل خانگی صحبت نمودند. اکثر مشاغل خانگی را بانوان سن20 تا40 سال را تشکیل می‌دهند. تا کنون حدود 23 هزار نفر از تسهیلات استفاده کردند که به مشاغل خانگی کمک کرد. افراد می‌توانند از طریق سایت www.roostaa. Ir از اطلاعات ثبت‌نام به استفاده از تسهیلات با خبر شوند.
خانم دکتر دانیالی مشاور امور بانوان اتاق تعاون ایران در خصوص نقش آموزش در تشکل های زنان جهت رسیدن به توسعه پایدار با تاکید بر تعاونی های زنان سخنرانی کردند. ایشان در سخنرانی های خود بیان نمودند که از مهم ترین معیارها جهت سنجش درجه توسعه یافتگی کشور میزان اهمیت و اعتباری است که زنان در آن کشور دارا می باشند. همچنین بیان داشتند مطالعات انجام شده در تعداد زیادی در جوامع نشان داده است که زنان عامل مهمی برای رشد و توسعه هستند و تا زمانی که به زنان به عنوان نیمی از نیروهای انسانی در روند توسعه توجه کافی نشوند تحقق توسعه پایدار آرزوی محال به نظر می‌رسد. در ادامه ایشان بیان کردند با آموزش و بالا بردن سطح سواد زنان و افزایش مشارکت آن ها در مسائل اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و زیست محیطی و غیره می توان رشد و توسعه انسانی را بالا برد.
خانم دکتر مجدانی در خصوص مشاغل خانگی بانوان سخنرانی کردند. ایشان بیان نمودند مشاغل خانگی و استفاده از ظرفیت های عظیم خانه ها و خانواده ها، یکی از راه‌های رشد اقتصادی مورد توجه در همه جوامع است. مشاغل خانگی از یک سو باعث کاهش قیمت تمام شده تولیدات و خدمات می‌شود و از سوی دیگر هم این امکان را فراهم می آورد که مسئولیت های خانوادگی و شغلی اعضای خانواده و به خصوص خانم ها در تعارض کمتری با هم قرار بگیرند. بانوان ایرانی دارای تجارب ارزشمندی در این حوزه هستند که می‌ توانند با زنان جهان به اشتراک بگذارند.
خانم دکتر آجرلو در خصوص سلامت مادر و کودک، ارتقا سطح سلامت جامعه سخنرانی کردند و بیان داشتند سلامت زنان به زمان قبل از ازدواج، دوران ازدواج، باروری، بارداری و مراقبت های حین از آن، مراقبت های پس از زایمان و فرزند پروری تقسیم می ‌شود. همچنین بهداشت باروری به سه قسمت کلی تقسیم می شود که شامل: Pregnancy، at birth، post partumاست. در ادامه در خصوص مقایسه اهداف و ساز و کار و چشم انداز بهداشت در کشورهای درحال توسعه و توسعه یافته و همچنین بررسی نهایی و موضوعات و مشکلات کشورهای آسیب دیده از جنگ ها و بررسی ابعاد روانشناختی اجتماعی درمانی پیشگیرانه و آموزشی در رابطه با ناباروری در جوامع مختلف و ایران بیان نمودند.
خانم دکتر فاطمه جمیلی مؤسس و مالک شرکت تعاونى دانش بنیان چوب پلاس با موضوع مسکن و بازرگانی سخنان خود را شروع کردند. ایشان بیان داشتند چوب پلاس یک محصول ساختمانی هست که از دو فاز چوب طبیعی وپلیمر مصنوعی تشکیل شده است. چوب طبیعی می تواند ضایعات کشاورزی، سرشاخه درختان، ضایعات گیاهان مثل گندم برنج کنف و هر چیزی که کشاورزان به آن احتیاج نداشته باشند. فاز مصنوعی می تواند بازیافت پلاستیک ها وپلیمرهای مثل پلی پن و پلی اتینن وپلی پی وی سی باشه که این ترکیب و این کمپوزیت باعث می شود هر دو مزیت این دو فاز با این دو محصول همراه باشد یعنی هم بتونه در شرایط جوی پایدار باشد هم تحمل سرما و هم گرما و برف و باران را داشته باشد و دفورمه نشود و شکلش تغییر نیابد و شکل طبیعی چوب را هم حفظ کند. تا قبل از آن همیشه چوب های روسی وارد ایران می شد وخیلی احتیاج به نگهداری داشت و هم این محصول بسیار زیبا و مقاوم بدون احتیاج به نگهداری که حفظ محیط زیست هم در واقع در بر دارد و هیچ درختی قطع نمی شود و منابع طبیعی ما هم کاملا حفظ می شود. در پایان فرمودند باید فرهنگ سازی کنیم برای استفاده اینجور کمپوزیت ها، محصولات و صنایع سبزی که باعث میشه محیط زیست ما آسیب نبیند.
در ادامه خانم دکتر شیلا عالمی در خصوص صنعت ساختمان (طراحی ، معماری ، ....) سخنرانی کردندو بیان داشتند حضور زنان در زمینه صنعت ساختمان به سه حوزه تولید مصالح نوین، مبلمان، ادوات دکوراسیون و صنایع ظریف دستی هنر دست ساخت و ساز، طراحی و معماری پروژه های شخصی و تجاری و مذهبی و نظارت بر اجرای طرح، فعالیت های عمرانی و ساخت و بازسازی به صورت مستقیم یا مدیریت پروژه تقسیم می شود. ما در کشور نیروی فعال زن و فارغ التحصیلان رشته های ساختمانی رو به کثرت داریم و همواره کم نبودند پروژه ‌های ساختمانی موفق و طرح های تولیدی دانش بنیان و درآمدزا در حوزه ساختمان که با حضور بانوان در عرصه صنعت ساختمان تعریف و عملیاتی شده ‌اند. در نهایت از طرف شبکۀ تعاون و تجارت از برگزارکنندگان همایش تشکر نمودند و ابرازی امیدواری کردند که این وبینار یک شروع شکوهمند و هدفمند باشد برای همکاری خانم های مسلمان در حوزه ساختمان و مسکن به صورت مشترک با کشورهای دیگر.
خانم دکتر توکلی در بحث خوشه توانبخشی در حوزه سلامت و خانواده، بازرگانی و تجارت بیاناتی را ارائه دادند. ایشان اظهار داشتند ارائه خدمات بهداشت و درمانی سلامت برای منازل و ارسال تیم پزشکی مجرب به منازل و بحث های درمانی و ارائه خدمات مشاوره و درمان های سرپایی برای بحث کلینیک های فوری و ارائه خدمات درمانی به زنان سرپرست خانوار، بی سرپرست و یا زنانی که خودشون درحقیقت توانایی این را ندارند که بیمه درمانی داشته باشند ما می توانیم اینها تحت پوشش سرپرستی قرار بدهیم و در قالب انجمن های جیره خوار و خیریه های که داریم ما کمک رسانی می کنیم.
خانم مهندس لیلا اسداله مدیرعامل بنیاد تعاون و توسعه کارآفرینی زنان ایران در حوزه نقش تعاونی ها در توانمندسازی زنان صحبت نمودند. ایشان افزودند: در ایران سابقه طولانی در ساخت مسکن های ملی، ساخت مسکن های صنفی و تشکل‌های مختلف از جمله ادارات، معلمان و ورزشکاران در چهل ساله انقلاب اسلامی به منظور تامین نیاز به مسکن اقشار مختلف جامعه و همچنین توزیع عادلانه امکانات در اختیار اعضای شرکت های تعاونی قرار گرفته است. با ایجاد شرکت‌های تعاونی مسکن امکان فراهم می‌شود این نیاز بانوان به مسکن برطرف گردد و همچنین فرصت مناسبی برای سرمایه‌گذاری اقتصادی در حوزه مسکن برای آن فراهم می‌شود. ایجاد فضاهای اقامتی و فروشگاهی به منظور فروش مستقیم محصولات بانوان در کشورهای مختلف و همچنین ایجاد فضاهای گردشگری، تروریستی و تفریحی ویژه بانوان مسلمان. با تشکیل تعاونی های مسکن در حوزه زنان با مشارکت و همکاری بانوان و همچنین با گستردگی حضور بانوان امکان سرمایه گذاری مناسبی برای بانوان فراهم می‌شود که ارزش افزوده بسیار فراوانی را به همراه خواهد داشت.
خانم راغده المصری رییس تعاونی زادت الخیرات در خصوص نقش تعاونی ها در توانمندسازی زنان سخنرانی کردند. تعداد تعاونی ‌ها در کشور لبنان، 1350 عدد است که از این میان فقط 250 (18.5درصد) تعاونی مربوط به زنان است و نیمی از این تعداد (130 تعاونی) با میانگین 15 عضو تحت مدیریت زنان قرار دارد که در زمینۀ کشاورزی و صنایع دستی فعالیت می‌کنند. مشکلات اساسی زنان روستایی لبنان در تعاونی ها عبارتند از عدم توانایی در اخذ وام، نداشتن تخصص های لازم برای بهبود تولید و بازاریابی، ضعف تولید و عدم توانایی برای ارتقای کیفیت و مطلوبیت کالاهای تولیدی. افزون بر آن در خصوص سیاست های تفکیک جنسیتی از سوی حامیان غربی در بخش کشاورزی اوضاع اقتصادی را به طور کلی در لبنان و به طور خاص در توسعه تعاونی ها وخیم ساخته است. پیشنهادهایی برای بهبود فعالیت تعاونی ‌های زنان نیز بیان نمودند از جمله تشکیل کنوانسیون جهانی تعاونی‌های زنان مسلمان، تشکیل کمیته ای برای پیگیری فعالیت‌ های فرهنگی برای بسط فعالیت تعاونی‌ها بر اساس تعالیم دین اسلام، برپایی کنفرانس ها و کارگاه ‌های آموزشی برای تبادل تجربیات، ایجاد تسهیلات مالی برای تعاونی های فعال زنان.
 
     
     
     
     
     
 
 
 
 
 
 

تاریخ:
1399/11/28
تعداد بازدید:
783
منبع:
فیلم مرتبط
صوت
دانشگاه الزهرا
 تهران،خیابان ونک،ده ونک ، دانشگاه الزهرا(س)،ساختمان خوارزمی، طبقه ششم، پژوهشکده زنان کدپستی : 1993893973
تلفن : 982188058926+ , 982188049809+ فاکس : 982188067895+
 WRC[at]alzahra.ac.ir
تمامي حقوق سايت براي دانشگاه الزهرا ( س ) محفوظ است.