۱۴۰۳ پنج شنبه ۱ آذر

نشست های علمی روز دوم "نخستین رویداد بین‌المللی پوشش سنتی در جهان اسلام"

ارسال شده در تاریخ 1401/02/17
ساعت 15:06
نشست های علمی روز دوم

نشست های علمی روز دوم نخستین رویداد بین‌المللی پوشش سنتی در جهان اسلام در پژوهشکده زنان دانشگاه الزهرا (س) برگزار شد.
همزمان با برگزاری نخستین رویداد بین‌المللی و نمایشگاه پوشش سنتی در جهان اسلام در برج میلاد تهران، مجموعه نشست‌های علمی روز دوم این رویداد بین المللی با همکاری پژوهشکده زنان دانشگاه الزهرا (س) و با حضور اساتید برتر دانشگاه‌های ایران و برخی کشورهای جهان اسلام مانند مالزی، عراق، آذربایجان، ترکمنستان و سوریه در تاریخ‌ 11 اردیبهشت ماه 1401 در سالن دکتر طوبی کرمانی برگزار شد.
سخنرانان همگی از اعضای برجسته هیات علمی دانشگاه‌ها و پژوهشکده‌ها، سفرای کشورهای مسلمان، دبیران انجمن‌های مرتبط با مد و لباس، و نیز مراکز بزرگ علمی و مؤلفان کتب و مقالات و صاحب‌نظران در حوزه‌های فرهنگی، اقتصادی و علمی بودند. محورهای کلی سخنرانی‌ها در رابطه با فرهنگ، دین، و جایگاه پوشش سنتی کشورهای مسلمان تعریف شده بود و در روز دوم این رویداد 10 سخنرانی با دبیری خانم دکتر روشنک داوری، عضو هیات علمی گروه طراحی پارچه و لباس دانشکده هنر، دانشگاه الزهرا (س) برگزار شد. شرح کوتاهی از سخنرانی‌ها در روز دوم به قرار زیر است:
- خانم دکتر طیبه عزت‌اللهی‌نژاد، عضو هیأت علمی پژوهشکده هنر پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات در مورد "خودتزئینی، زیبایی شناسی بومی و دین" صحبت کرد. وی از دیدگاه انسان‌شناسی به مقوله زیبایی، بدن و لباس پرداخت و بدن و لباس را به دو بخش مادی و معنوی تقسیم و بیان نمود که هر کدام معنا و مفهوم متفاوتی را حمل و به نمایش می‌گذارند. وی آیین‌ها را نمایش‌دهنده جنسیت انسان‌ها تعریف کرد و نکته‌ای که بخوبی به آن اشاره نمود، حفظ تاریخ از طریق بدن بود. همچنین هم‌ردیف بودن خوبی، درستی و زیبایی بود. مسئله دیگر، تنوع و کثرت در لباس‌ها و جامعه سنتی بود که توسط دوره مدرن مورد هجمه قرار می‌گیرد و یکسان‌سازی را هدف قرار می‌دهد. وی برای روشن شدن توضیحات از نمونه موردی قوم ترکمن مثال آورد. نکات مبهم حوزه انسان‌شناسی که پژوهشگران تاکنون به آن نپرداخته‌اند به این دلیل که بیشتر بر مطالعه نقوش لباس‌های سنتی متمرکز بوده‌اند؛ باعث شد تا زمانی به توضیح و پاسخگویی به سوالات حاضرین اختصاص داده شود.
- خانم دکتر سمانه شهری‌نژاد، مدرس دانشگاه شریعتی تهران، در مورد "نقش پوشاک سنتی از منظر آرای کلیفورد گیرتز" صحبت کرد.
- آقای دکتر جبار رحمانی، دانشیار موسسه مطالعات فرهنگی و اجتماعی در سخنرانی خود بیان نمود: لباس را ابژه مناقشه‌های فرهنگی می‌دانند که باعث شیزوفرنی فرهنگی و اختلال در بازنمایی فرهنگی می‌گردد. وی مسئله لباس را از جنبه‌های اجتماعی و سیاسی مورد مطالعه قرار داد.
- خانم دکتر سیمین حاجی‌پور، رئیس گروه مطالعات جامعه شناسی سیاسی مرکز فرهنگ سیاسی بین‌المللی ماه در مورد "پوشاک و هویت زنان ایران" صحبت کرد. وی توضیحاتی را از بُعد جامعه‌شناسی در مورد لباس و مد و تفاوت‌های ایجادشده در طی دوره‌های مختلف در حوزه پوشاک و هویت زنان ایران ارائه نمود.
- خانم پروفسور صابره دنیامالیه‌وا از کشور آذربایجان، راجع به "پوشش و فرهنگ زنان مناطق مختلف آذربایجان" توضیحاتی ارائه نمود. وی با دقت بالا، لباس‌های مناطق مختلف کشور آذربایجان، اسامی قطعات مختلف پوشاک سنتی، جنس، رنگ، نوع برش و دلایل استفاده از آن‌ها و تفاوت بین لباس‌ها را توضیح داد و نمونه‌هایی از طرح‌های الهام گرفته از لباس‌های سنتی با اجرای مدرن را به شرکت‌کنندگان در نشست نشان داد. از نکات جالب توجه، ردپای فرهنگ و سنت مشابه با ایران به دلیل پیشینه مشترک دو کشور بود. خانم دکتر عزت‌اللهی‌نژاد ترجمه همزمان از زبان ترکی به فارسی را عهده‌دار بود.
- آقای همام عبدالرحمن از کشور سوریه در مورد "لباس سنتی سوریه و گذشته و آینده آن"، مطالب متفاوتی را مطرح نمود. ترجمه همزمان این سخنرانی از زبان عربی به فارسی بر عهده خانم دکتر مریم غلامی، از کارشناسان مدیریت روابط بین الملل دانشگاه الزهرا(س) بود.
- در انتهای نشست، هیأتی از دانشگاه جامعه الزهرا کشور عراق و شهر کربلا، خانم دکتر هبه و خانم دکتر مرثوا به سخنرانی پرداختند.
شایان ذکر است؛ برای پوشش‌دهیِ گسترده این نشست‌ها، و امکان برقراری ارتباط با سایر شهرها و کشورها، همزمان به صورت حضوری و مجازی از طریق لینک پژوهشکده زنان و نیز صفحه آپارات دانشگاه الزهرا (س) و نیز پخش زنده در صفحه اینستاگرامی کارگروه مد و لباس اسلامی کشور پخش گردید. مجموعه سخنرانی‌ها تا ساعت 14 ادامه داشت و بالغ بر 750 نفر در فضاهای مجازی و حضوری به بیانات اساتید، گوش فرا دادند.
 
     
     
     
     
     

ارسال کننده:
تعداد بازدید:985
تصاویر مرتبط:


    برچسب ها
    فیلم مرتبط
    فیلم مرتبط
    فیلم مرتبط
    صوت
    مشاهده نظرات (تعداد نظرات 0)

    ارسال نظرات
    نام
    آدرس پست الکترونیکی شما
    شماره تلفن:
    توضیحات
    خواندن کد امنیتی تغییر کد امنیتی
    کد امنیت
    مطالعات علوم اجتماعی و توسعه
    دانشگاه الزهرا
     تهران،خیابان ونک،ده ونک ، دانشگاه الزهرا(س)،ساختمان خوارزمی، طبقه ششم، پژوهشکده زنان کدپستی : 1993893973
    تلفن : 982188058926+ , 982188049809+ فاکس : 982188067895+
     WRC[at]alzahra.ac.ir
    تمامي حقوق سايت براي دانشگاه الزهرا ( س ) محفوظ است.